Afklarende spørgsmål, der kan føre os til et specifikt farvevalg:

  • Hvilke værdier er grundlaget i jeres arbejde?
  • Hvilken stemning skal hvert rum overordnet udtrykke?
  • Er der specielle kvaliteter, der især savnes at kunne vise eller blive understøttet i?
  • Er der farver, som skal med videre (logo /døre /skilte /møbler etc.)?
  • Skal der være nogle gennemgående farver fra andre afdelinger i huset?

Farvernes kvaliteter

Og det, der ligger bag et bevidst farvevalg

 

Når der skal vælges farvepalette til brug for valg af vægfarver, møbelstof, udsmykning og øvrig interiør bør der vælges med omtanke. Vi mennesker påvirkes af farverne, da hver farve har sin helt egen energi og udtryk udelukkende set ud fra dens universelle kvalitet.

 

Farverne har en stor andel i det signal og energi, en afdeling eller et rum sender både internt og til omverdenen. Ethvert rum har sit eget udtryk, uanset om det bevidst er tænkt sådan eller ej. Derfor vil et rum også ændre sit udtryk markant ved farveskifte ex. i forbindelse med renovering.

 

Her er der altså en afgørende mulighed for at tilføre rummet de helt specifikke kvaliteter, der måske var savnet i det tidligere rum.

farver3Hvilke farver skal så vælges?
Forud for ethvert projekt, hvor der enten skal males, flyttes rundt med inventaret eller købes nyt, er der et betydeligt forarbejde. Det er især vigtigt at vurdere på rummets fysiske udformning – hvor stort er rummet – hvilken form har det – hvor meget lysindfald fra dagslys eller kunstlys er der – hvordan vender rummet (mod syd, nord, øst eller vest)? Ligeledes er rummets indretning vigtig – hvad skal det bruges til – hvilken stemning og hvilket udtryk ønskes?

 

Det er relevante spørgsmål, der leder direkte over i møbelvalg, udsmykning og altså også farverne, uanset om det er på vægge, møbler eller gennem udsmykningen.

rosinante_og_co4Tre kriterier, der altid bør være med

  • Farverne skal være genkendelige og tydelige at forstå. Det vil sige, når der vælges en grøn, så skal det være indiskutabelt, om den er grøn eller blå. Når alle kan tale med om en og samme farve undgås misforståelser og gør det lettere for alle at navigere rundt i bygningerne.
  • Farverne skal danne en harmonisk balance. Når der er balance, vil det opleves naturligt og som en behagelig og rummelig atmosfære bevidst som ubevidst, fordi farverne understøtter, at her er rart at være med mental plads til den enkelte.
  • Farver repræsenterer hver deres kvaliteter og ved bevidst at vælge fra deres universelle kvalitative udtryk kan det bestemmes, hvilken stemning, der ønskes i det enkelte rum. Med en bevidst valgt farvepalette er der et direkte signal både internt og til omverdenen. De fysiske omgivelser har stor betydning for, hvordan vi trives i et rum.